+31 229 714200 •  

Laraval 5.3 uitgebracht op Laracon EU

Ontwikkeling 1 jaar geleden

De ontwikkelaars bij People-Force gebruiken al een aantal jaar het Laravel-Framework voor het ontwikkelen van slimme (web-)toepassingen in PHP. Tweemaal per jaar komen Laravel ontwikkelaars bij elkaar. In juli in de Verenigde Staten voor Laracon US, en in augustus in Amsterdam voor Laracon EU. Namens People-Force waren Tim Schippers en Jan Willem Kaper aanwezig bij Laracon EU en zagen de release van Laravel 5.3.

Keynote Taylor Otwell
Na de keynote van Taylor Otwell, geestelijk vader van Laravel, werd Laravel 5.3 vrijgegeven. Dit is de grootste release in het bestaan van Laravel en bevat een aantal mooie toevoegingen. In de keynote demonstreerde Taylor Otwell de meest in het oog springende veranderingen. 

Laravel Scout
Met behulp van Laravel Scout biedt Laravel nu ondersteuning voor full-text search. Via full-text search kan op eenvoudige wijze gezocht worden in tabellen en velden zoals een zoekmachine dat ook doet. Laravel gebruikt de Algolia driver voor full-text search. Verwacht wordt dat in nabije toekomst ook andere full-text search drivers ondersteund gaan worden.

Laravel Notifications
De berichtenservice in Laravel Notifications is fors uitgebreid. Naast het sturen van meldingen via e-mail, worden nu ook sms, pushberichten op de smartphone en diensten zoals Slack ondersteund. Daarnaast kunnen eigen berichtendiensten eenvoudig toegevoegd worden. Taylor Otwell demonstreerde dit door met Laravel 5.3 een ansichtkaart via lob.com naar zijn gezin thuis te versturen.

Laravel Echo
Ook belangrijke toevoeging is het berichtensysteem Laravel Echo. Met dit systeem kunnen berichten via websockets naar de browser van de gebruiker gestuurd worden. De browser kan op basis van deze berichten acties uitvoeren zoals het verversen van de pagina of  het tonen van een gegevens en berichten. Als voorbeeld werd een chatsysteem getoond op basis van Laravel Echo.

Laravel Passport
De laatste belangrijke toevoeging is de Laravel Passport. Dit is een volledige OAuth2 server implementatie voor Laravel. Met deze implementatie kunnen applicaties en diensten van derden toegang krijgen tot de in Laravel ontwikkelde API’s.

Aan de slag!
Direct na de release is Laravel 5.3 door People-Force onder de loep genomen en zijn de nieuwe functies bekeken en getest. Deze week is de eerste klant zonder problemen geüpgraded naar Laravel 5.3. Heb je na het lezen vragen over Laravel of website-ontwikkeling? Neem dan contact op.